Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Kako reagujete na zabrinutost pacijenata 

Iako stomatologija stoji puno bolje od ostalih industrija tokom ovih teških ekonomskih vremena, ne očekujte da ćete u potpunosti izbeći udar današnjeg ekonomskog cunamija.

 

Mnogi stomatolozi govore kako u ordinacijama susreću sve zabrinutije pacijente. To i nije iznenađenje budući da znamo kako su finansije mnogima na pameti. Naime, novac i ekonomsko stanje dva su najveća izvora stresa za 80% amerikanaca, pokazala je to anketa pod nazivom „Stres u Americi“ sprovedena 2008. godine koju je radilo Udruženje američkih psihologa.

Budite fleksibilni. Učvrstite odnose sa vašim pacijentima.

Prvo i glavno, prestanite pričati i počnite slušati. Šta vam pacijenti govore o kompanijama u kojima su zaposleni, šta vam govore o situacijama vezanim za njihove porodice i prijatelje? Slušajte, učite i prilagodite se. Imajte na umu da nešto što je pacijentima bilo potpuno prihvatljivo u prošlosti, danas možda više nije. Zašto? Zato što su se okolnosti kod pacijenata ili percepcija okolnosti kod pacijenata promenile. Zato se ordinacije moraju menjati – ne očajavati – promeniti svoj pristup. Na primer, nedavno smo pisali o ordinaciji koja je, nezavisno od do sada uspešnog pristupa, doživela negativne reakcije od pacijenta kojega su zvali da zakaže termin za lečene zuba. Taj, do nedavno uspešan pristup, pacijent je praktično preko noći protumačio kao „agresivnu prodajnu taktiku“. Imperativ je bio ne ignorisati pacijentove brige već odgovoriti na prikladan način i prilagoditi im se. Ne paničite. Bilo bi lako za ordinaciju da je odbacila svoj način zvanja pacijenata za zakazivanje termina, ali to bi bio reakcijski i paničan pristup. Umesto toga ordinacija treba evolurati proces u potpunosti i odlučiti koje se promene moraju napraviti. Shodno tome, stomatološki timovi mogli bi osećati da trebaju malo zauzdati preporuke o tretmanima tokom ovih vremena. Apsolutno NE. Nastavite dijagnostikovati pacijentove potrebe i želje u skladu s filozofijom vaše ordinacije. Ipak, budite svesni da vam se pacijent možda boji gubitka zaposlenja ili ima neke druge ekonomske brige i stoga ne želi prihvatiti duži tretman od onoga što mu je trenutno neophodno.

Ključno je da pacijenti osete kako ste brižni prema njihovim okolnostima

Ako pacijenti osete kako ste zaboravljivi ili nebrižljivi oko ekonomske situacije, postoji veća verovatnoća da reaguju negativno. Isto tako obratite pažnju da bi neki pacijenti mogu osećati sram prema sopstvenoj ekonomskoj situaciji, posebno ako su to pacijenti koji su do sada uvek prihvatali preporučene tretmane, redovno dolazili na preglede te su uvek plaćali svoje tretmane bez potrebe za posebnim aranžmanima plaćanja. Takvim pacijentima moglo bi biti teško prihvatiti činjenicu da sebi ne mogu priuštiti kompletnu terapiju odmah. Ipak, vi i vaš tim možete pacijentima predstaviti plan lečenja u kojem im nudite opcije za njihove trenutne i dugoročne potrebe i želje. Štoviše, morate im dati do znanja da vam je jednako stalo do njih u ovo teško ekonomsko vreme kao što vam je stalo do njih i u bogatim ekonomskim vremenima. A kada se ekonomske okolnosti poboljšaju videt ćete da vam se i duži i skuplji tretmani sve više dogovaraju. Dodatno uz preporučivanje tretmana prema pacijentovim potrebama i željama, nastavite ih edukovati. Naglašavajući važnost oralnog zdravlja te kako ono utiče na celokupno zdravlje. Komunicirajte s pacijentima redovito putem periodičnih e-mail newslettera putem kojih ćete naglašavati važnost i neophodnost preventive u brigi o oralnom zdravlju. Preporučujem vam i da pogledate malo svoje cene. Razmislite o tome da ove godine ne dižete svoje cene. Nekoliko kompanija slede taj smer ove godine, uključujući i Disney. Pošaljite pismo svojim pacijentima u kojem govorite kako ste obzirni prema činjenici da se neki od njih suočavaju s finansijskim problemima koji su rezultat trenutne ekonomske situacije. Kažite im da se trudite biti obzirni te stoga nećete dizati cene ove godine iako su troškovi narasli svima (pa tako i vašoj ordinaciji). Omogućite im različite opcije plaćanja tretmana poput kreditiranja ili da mogu skuplje tretmane platiti u dve ili tri rate po unapred dogovorenom rasporedu. Prilikom svake posete, naglasite im važnost brige o oralnom zdravlju te svakako im dajte na pismeno koje usluge i proizvode nudite vi i vaš tim. Zapamtite, baš kao i kupci u maloprodajama koji još uvek kupuju robu i usluge, tako i pacijenti investiraju u dentalne tretmane; razlika je jedino u tome da kupci danas troše svoje novce pametnije. Ali poput hrane, goriva i odeće, briga o oralnom zdravlju je potreba, a ne luksuz.
 


REZONANTNA FREKVENCIJA PIEZO ULTRAZVUČNIH APARATA - Dušan Nešić,dipl.inž

ULOGA I ZNAČAJ KAVITRONSKIH NASTAVAKA U TERAPIJI UKLANJANJA SUPRA I SUBGINGIVALNOG KAMENCA - Dušan Nešić,dipl.inž

Sirona Galileos Ortopan 3D - Milan Vilimonović

Hi Tech Dental Office

Kako reagujete na zabrinutost pacijenata

Da li ste spremni za digitalnu radioviziografiju?

Pretražite bazu korisnih linkova...

Kompjuterski vođena implantologija

IS Ordinacija - Softer za vođenje stomatoloških ordinacija i klinika

Primena laserskih tehnologija u stomatologiji

Stomatolozi o virusu A ( H1N1 ) - The Wealthy Dentist San Francisko

Održite rast vaše stomatološke prakse dobrim odnosima s pacijentima Dr. Beverly Lane – studija slučaja

Izgradite odnos sa svojim pacijentom – ko ima za to vremena? Sally McKenzie, CEO

Trebate li motivisati svoj tim? Studija slučaja – dr. Brian Glade

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017