Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Od prvih zubića do škole... 

Od vaše brige zavisi hoće li vaše dete kasnije imati zdrave zube ili će mu biti izvor bola i problema...

Govorili smo o tome kako majka već od trenutka začeća može uticati da zubi njenog deteta budu zdravi i otporniji na karijes. Otići ćemo korak dalje sa savetima novopečenim roditeljima i reći nešto o tome kako se brinuti o mlečnim zubićima (nicanje, održavanje zdravlja, pranje, prva poseta stomatologu), odnosno prvim stalnim zubima (čuvanje i nega). Dok zdravlje nas odraslih zavisi od nas samih, zdravlje detetovih zuba, posebno u najosetljivijim, prvim godinama života zavisi od brige roditelja. Prema tome, želite li da vaše dete izbegne neugodnosti sa zubima, morate se odmah početi brinuti o njima jer od vaše  brige zavisiti hoće li dete kasnije imati zdrave zube ili će mu biti izvor bola i problema. Važno je istaći da je karijes bolest koja se ne nasleđuje. Nasleđuju se samo sklonosti i eventualne loše navike ishrane i higijene koje mogu uzrokovati karijes. Ne zaboravite da je karijes bolest nedovoljno čistih zuba, da bez šećera nema karijesa te da je samo čist zub zdrav zub i kao takav se najčešće ne razboli.

Zubići su krenuli

Nicanje zuba normalan je prirodni proces pa zubi niču bez povrede i krvarenja. U periodu od šest do osam meseci počinju nicati prvi zubi. S obzirom na to da na svom putu pritiskaju krajeve živca, dete oseća svrabež i zato gura u usta rukice i druge predmete. Preporučljivo je dati mu neku gumenu igračku kako bi se sprečilo ozleđivanje sluznice usta nekim tvrdim predmetom. Potpunu mlečnu denticiju čini 20 zuba, po pet u svakom kvadrantu. Nicanje počinje uglavnom od šestog meseca života: najpre niknu donji srednji sekutići, u periodu od osam do 10 meseci gornji srednji sekutići, od 10. do 14. meseci donji pa gornji bočni sekutići, posle 12. meseca gornji i donji prvi kutnjaci, između 16. i 18. meseca očnjaci i na kraju, između 24. i 36. meseca života drugi kutnjaci. Dakle, do kraja druge godine dete bi trebalo imati sve mlečne zube. Nicanje zuba je individualno, a patološkim se smatra nicanje koje kasni više od šest meseci od uobičajnog vremena početka nicanja zuba. Ako vašem detetu zubi ne počnu nicati do kraja prve godine ili svi ne niknu do kraja druge godine, odmah se obratite stomatologu kako bi se ustanovilo postoje li u vilici osnove za zube i koji je razlog zašto nisu izniknuli. Zubi mogu niknuti i pre, a ponekad se dete može i roditi sa zubom. U tom slučaju je ječ o tzv. predmlečnom zubu koji treba odmah izvaditi jer nema korena nego je posredi tvorevina koja samo smeta i stvara probleme prilikom dojenja. Dete se može roditi i s prvim mlečnim zubom, koji takođe smeta dojenju pa ga je potrebno malo zaobliti kako bi se olakšalo dojenje. Postoji verovanje da zbog nicanja zuba deca jače sline, što je pogrešno. U tom dobu, naime, deca iz ležećeg položaja prelaze u sedeći. Žlezde slinavnice počinju lučiti sline, ali kako je dno usne duplje još vrlo plitko, a deca nisu još potpuno savladala čin gutanja, sline cure iz usta. Kako slinjenje nije povezano sa zubima, potvrđuje i činjenica da u tom dobu sline i deca kod koje kasni nicanje zuba. Kad niknu svi zubi, dete je sposobno čvrsto žvakati i zato mu dajte čvrstu hranu. Žvakanje će pomoći i razvoju vilice.

Pranje kao "dečija igra"

Postavlja se pitanje kada dete treba početi s pranjem zuba? Odgovor glasi: "Što pre, to bolje!". Već nakon pojave prvih zubića roditelj može pažljivo obrisati zube štapićem i vatom umočenom u mlaku vodu. Međutim, kada dete napuni dve godine, tj. kada mu nikne svih 20 zuba, trebalo bi početi upotrebljavati četkicu za zube. U početku će to više izgledati kao igra, pa je poželjno iskoristiti detetovu želju da oponaša starije. Upravo ste vi tu da ga vodite sopstvenim primerom, pa kad posle obroka perete zube, neka to uradi i dete. Nakon što je dete, gledajući vas i igrajući se, "opralo" zube, vi mu ih morate pažljivo i stvarno oprati. Zube treba prati nakon svakog jela. Najvažnije je večernje pranje jer se navečer zubi peru za zdravlje, a ujutru za lepotu.

Prvi put kod čika zube

Uz pravilnu i redovnu higijenu, za zdravlje i lepotu zuba važni su i redovni odlasci stomatologu. Prvi kontakti sa stomatologom preporučuju se između druge i treće godine. Pripremite dete za tu posetu. Opišite mu kako izgleda stomatološka ordinacija, recite mu kako stomatolog ima veliku stolicu (kao astronautovu) u kojoj će sediti u svetlu reflektora. Posebno mu spomenite malo ogledalo pomoću koga će mu stomatolog pregledati zubiće. Opišite mu aparat kao specijalnu motornu četkicu za čišćenje zuba. Pokušajte dete zainteresovati i učinite da se raduje poseti. Svakako izbegavajte često upotrebljavanu izreku "neće te ništa boleti". Roditeljima preporučujemo da dete prvi put dovedu u stomatološku ordinaciju dok su zubi još zdravi. Stomatolog će u tom slučaju zubiće samo pregledati, prebrojiti i eventualno premazati fluorom (fluorizacija). Takvim pristupom detetu će pregled ostati u lepom sećanju, pa će i sledeći put vrlo rado doći. U slučaju da dete prvi put dolazi u ordinaciju kad već ima potrebe za lečenjem, znači postoji karijes (oštećenje), ne počinjati odmah s lečenjem nego nastojati da prvi pregled protekne u što ugodnijem raspoloženju. Razgovaramo o tome kako "gric i grec" jedu zubić sve dok ga mi četkicom i tušićem ne uklonimo. Za sledeću posetu, ako procenimo da je dete spremno i da možemo računati na njegovu saradnju, počinjemo popravljati manji karijes (oštećenja). Međutim, dolazi li dete u ordinaciju s bolnim zubom, potrebno je, na žalost, odmah intervenisati. Jednom za svagda treba razrešiti zabludu da mlečne zube ne treba lečiti, tj. popravljati jer će ionako ispasti. To je apsolutno pogrešno razmišljanje jer mlečni zubi, iako su kratkotrajni, imaju višestruko važnu funkciju. Oni čuvaju mesto za svoje naslednike (trajne zube), omogućuju normalan rast i razvoj vilice takođe i dobro žvakanje. A znamo da je dobro sažvakana hrana preduslov za dobro varenje. Uz to, mlečni zubi učestvuju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor, a uz sve to, od njih zavisi i estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnom psihičkom razvoju deteta. Zato još jednom pozivamo roditelje da što ranije odvedu dete stomatologu.

Mogu li u školu?

U šestoj godini života niče prvi stalni kutnjak. Pazite! Taj zub nema prethodnika u mlečnom nizu pa ga roditelji često zamenjuju s mlečnim zubom i začude se kad čuju da je to stalni zub. Upamtite, to je najvredniji zub jer utiče na postavku svih stalnih zuba koji kasnije niču. Zato "šestogodišnji kutnjak" treba pažljivo čuvati i negovati. Pre upisa u školu dete treba obaviti stomatološki pregled, s posebnim osvrtom upravo na prvi stalni kutnjak koji treba popraviti ako je pokvaren jer u protivnom dete neće dobiti potvrdu za upis u prvi razred. Ako je zub potpuno zdrav, preporučujemo zalivanje fisura (zaštita zuba bez brušenja).
 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017