Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Beljenje zuba - razlozi za i protiv 

Pacijenta treba upoznati s dostignućima i eventualnim posledicama stomatološkog tretmana tokom izbeljivanja zuba, jer nisu svi kandidati za izbeljivanje zuba!!!!!!!Poslednjih desetak godina pacijenti i stomatolozi pokazuju sve veće zanimanje za izbeljivanje zuba, tj. postupak kojim se posvetljuje boja zuba. Trend izbeljivanja od tada raste, pa se na tržištu pojavljuju različiti materijali, kao i nove, jednostavnije i delotvornije metode izbeljivanja. Razlikujemo izbeljivanje vitalnih i avitalnih zuba. Kod svih metoda i materijala za izbeljivanje odvija se isti hemijski proces, a to je oksidacija. Materijal koji se uglavnom koristi za izbeljivanje je karbamid peroksid.Uspešno izbeljivanje zavisi od nekoliko parametara: dobro uzete anamneze, pažljivog   pregleda kojim se, između ostalog, utvrđuje postojanje indikacija i kontraindikacija za izbeljivanje, ispravne dijagnoze i, na kraju, dobro razrađenog plana radi postizanja optimalnog rezultata. U većini slučajeva može se postići značajno posvetljenje boje zuba, iako konačan rezultat zavisi od vrste diskoloracije.
Nekoliko uzroka promene boje zuba:
•    Spoljne diskoloracije - Nastaju na površini zbog pojačanog konzumiranja čaja, kafe, crnog vina, jakih začina, pušenja cigareta itd. U početnom, tj. ranom stadijumu mogu da se odstrane zubnim pastama, profesionalnim čišćenjem abrazivnim pastama ili peskiranjem zuba. Međutim, tokom godina diskoloracije postaju sve intenzivnije i sve se teže odstranjuju, tako da se u tim slučajevima, pod uslovom da površina zuba nije oštećena, izbeljivanjem mogu da postignu dobri rezultati.
•    Unutrašnje diskoloracije - Posledica su taloženja  hromogenog materijala u dentin i površinu. Takve diskoloracije mogu nastati preruptivno (pre rođenja) i posteruptivno (posle rođenja). Tako, na primer, primena antibiotika tetraciklina u drugom tromesečju trudnoće dovodi do taloženja tetraciklina u strukturu zuba tokom kalcifikacije zubnog zametka deteta. Razlozi diskoloracije avitalnih zuba najčešće su povezani s traumom zuba i nekrozom pulpe. Naime, trauma zuba može prouzrokovat krvarenje unutar zubne pulpe i ne mora odmah dovesti do njene nekroze. Ali, ako nastane nekroza pulpe, dolazi do razgradnje pulpnog tkiva, kad organski molekuli mogu da prodru kroz dentinske kanaliće u dentin.
•    Posledice terapijskog postupka - Neki od razloga su nepotpuno odstranjivanje pulpnog tkiva u komorici zuba prilikom trepanacije, kada deo tkiva zaostane i postane nekrotičan, što je najčešće slučaj s prednjim zubima: loše punjenje korenskih kanala, pogotovo starim materijalima za punjenje, npr. cink-oksid-eugenol pastama, stare amalgamske plombe, pogotovo one koje su postavljene bez podloge, što dovodi do sivkaste prebojenosti zuba. Kontraindikacije za postupak izbeljivanja - To je prvo starost pacijenta. Donja starosna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Stariji pacijenti, međutim, moraju biti svesni činjenice da površina korena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbeljenu krunu zuba. Izbeljivanje se ne preporučuje trudnicama. Sem toga, navike kao što su pušenje, često konzumiranje kafe, čaja i crnog vina tokom tretmana usporava postupak, a nakon izbeljivanja skraćuje dugotrajnost postignutog rezultata.

Šta se može očekivati

Pre samog postupka pacijenta treba upoznati s dostignućima i eventualnim posledicama stomatološkog tretmana tokom izbeljivanja. Naime, nisu svi pacijenti kandidati za izbeljivanje. Zubi sa žutim i žuto-smeđim nijansama lakše se izbeljuju nego oni plavo-sivih nijansi. Takođe, diskoloracije prouzrokovane tetraciklinskim antibioticima izbeljuju se znatno teže uz dalji tretman i kombinovanje tehnika.

Izbeljivanje vitalnih zuba

Za izbeljivanje kod kuće, koje se najviše preporučuje pacijentima, koriste se preparati karbamid peroksida, u koncentraciji do najviše 22 posto. Neki proizvodi sadrže fluor i kalijum nitrat, koji dodatno deluju kao zaštita od preosetljivosti. Pre samog izbeljivanja potrebno je uzeti anamnezu, napraviti detaljan pregled zuba i parodonta, sanirati karijesne lezije i plombe s lošim rubnim zatvaranjem, odstraniti tvrde i meke naslage i ispolirati zube, odrediti nijansu zuba po ključu boja te uzeti otisak za izradu individualnih kašika. Prilikom predaje kačike i materijala za izbjeljivanje, pacijenta treba detaljno obavestiti o nanošenju kašike s gelom na zubni niz. Važno je napomenuti da, ako pri stavljanju kašike dođe do pojave bola ili bolnog hlađenja na zubima, kašiku treba odmah skinuti, oprati zube te se javiti stomatologu. Kontrola je potrebna kroz dva do tri dana. Najčešće nuspojave pri vitalnom izbeljivanju su preosjetljivost zuba i oštećenja zubnog mesa. Uglavnom je reč o laganoj preosetljivosti koja prestaje ubrzo nakon završetka tretmana, tokom 24 do 48 sati. Pacijentu se na nekoliko dana može dati i preparat za desenzibilizaciju. Međutim, ako se pojave bol i nepodnošljivo hlađenje, postupak treba odmah prekinuti, a u kašiku se stavlja materijal za desenzibilizaciju na bazi kalijum nitrata koji deluje trenutno.

Izbeljivanje nevitalnih zuba

Najčešći uzrok diskoloracije nevitalnih zuba je propadanje pulpnog tkiva praćeno krvarenjem, što je česta posledica traumatske ozlede. Uz to, diskoloraciju mogu izazvati i ostaci pulpnog tkiva nakon lošeg endodontskog tretmana korenskog kanala. Međutim, bez obzira na uzrok, stepen diskoloracije direktno je povezan s vremenom između gubitka vitaliteta pulpe i početka terapije. Drugim rečima, što je to je vreme duže, penetracija u dentinske tubuluse je dublja, a diskoloracija jača. Zato je prvi uslov za uspešno izbeljivanje nevitalnih zuba korektno izvedena endodontska terapija. Kod same tehnike izbeljivanja od naručite je važnosti dobro zaštititi ulaz u korenski kanal. Materijal koji se u tom slučaju koristi je 35-postotni karbamid peroksid. Što se tiče same tehnike, nakon izolacije mekih tkiva materijal se nanosi u kavitet zuba i na spoljnu površinu zuba, i ostavi da deluje nekoliko minuta. Zub se nakon toga dobro ispere i posuši te se proveri boja. Postupak se može ponoviti još dva puta po desetak minuta. Ako je potrebno, postupak se ponavlja sledeći dan. Kad postignemo željenu boju, sliedi razdoblje stabilizacije boje, i nakon 10 do 14 dana izrađuje se ispun (plomba). Najnovija metoda izbeljivanja je primjena CO2 lasera, kojim se za 10 minuta u ordinaciji boja zuba menja za dve nijanse. Na kraju je važno reći da se, uz pridržavanje upustava, samodisciplinu i nepreterivanje u primjeni gela za izbeljivanje, postižu zadovoljavajući rezultati beljenja, uz učinke koji gotovo nisu štetni na samu strukturu zuba.
 


Od prvih zubića do škole...

Hrana za Vaš lepši osmeh...

Kad kroz zube prostruji bol - zubobolja

Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017