Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

KAVO EVERESTCAD CAM sistem i nadoknade izgubljenih zuba


Kod mnogih ljudi javlja se potreba za izradom više ili manje složenih zubnih nadoknada, bilo mobilnih ili fiksnih, pa ćemo se osvrnuti na najnovije dostignuće iz stomatologije koje je odnedavno dostupno i u Srbiji. Reč je o tzv. naučnoj fantastici u stomatološkoj protetici - titan i cirkonij keramici, te o najnovijoj tehnologiji izrade zubnih nadoknada, tzv. CAD/CAM tehnologiji, koja se temelji na kompjuterskim 3D programima, kod kojih praktično ne postoji mogućnost greške.


Industrijalizacija u stomatološkoj protetici
Zadnjih desetak godina CAD/CAM tehnologija označila je početak industralizacije u stomatologiji i stomatološkoj protetici, početak nove ere u izradi stomatološko-protetskih nadoknada. Mašina i informatička oprema preuzeli su 80 posto procesa rada u izradi fiksne protetike.Sertifikat biokompatibilnosti
Tehnologija se temelji na uređaju za skeniranje radnoga modela, uređaju za informatičko dizajniranje rada i radnom robotu koji sistemom frezovanja izrađuje telo mosta koje služi kao podloga za nanošenje estetskog materijala.
S obzirom na vrlo visoku cenu i isplativost CAD/CAM tehnologije koja priprema nekoliko vrsta materijala, na malim tržištima kao što je Srbija izuzetno je dragocen CAD/CAM sistem KaVo Everest. Imajući u vidu da je u svetu samo 280 sistema KaVo Everest, od toga 50-ak onih nove generacije, to je jasnija njegova važnost u stomatologiji. Zahvaljujući tradiciji i ugledu kompanije KaVo u svetskoj dentalnoj industriji, sistem Everest, prema oceni struke, jedan je od preciznijih i kompleksnijih CAD/CAM sistema u svetu.


Neosporna kvalitet titanijuma
Zašto to titan čini jedinstvenim i učinkovitim materijalom za zubne nadoknade, posebno krunice i mostove? Krenimo redom.
Ne izaziva alergijske reakcije - Alergija na strana tela u organizmu javlja se kod oko 30 posto ljudi. No, kad je titan posredi, od operacije kosti, pa sve do postavljanja zubnih nadoknada, već nekoliko decenija nije bilo sistemske ili lokalne alergijske ili toksične reakcije.
Reaktivnost i perfektna obrana - Titan je tzv. reaktivni metal, koji na površini formira jedan od najotpornijih oksida. To krunu ili most štiti od oštećenja slatkom ili kiselom hranom, od agresivnih telesnih tekućina i od korozije.
Rendgenska prozirnost -Titan propušta rtg zrake, pa je jedini materijal kod kojeg za ranu i pouzdanu dijagnozu karijesa pri snimanju zuba ne treba ukloniti zubnu krunu ili most. Zbog toga štedi vreme i, što je još važnije, štedi se zubna supstancija koja se pri skidanju krune, iako u malim količinama, ipak gubi. Udobnost, visoka čvrstoća, neutralan ukus i lakoća poput pera - Titan je izuzeno čvrst. A ako se uporedi potpuno isti metal-keramički most s titan-keramičkim mostom, primećuje se da je poslednji mnogo lakši. Uz to, titan je neutralnog ukusa, tj. pacijentu se u ustima ne javlja ukus metala, što se događa kod metal-keramičkih krunica i mostova. Može se jesti raznolika hrana, kao što to omogućuje čvrstina zdravih zuba: npr. žvakanje hladnoga jela nakon vrućeg napitka. Titan će izolovati vaše zube od vruće i hladne hrane i napitaka mnogo bolje nego drugi stomatološki metal.
Vrhunska estetika - Na titan se nanose slojevi vrhunskih keramika, što pacijentu pruža maksimalno estetsko zadovoljstvo.Ni cirkonij-dioksid ne zaostaje
Materijal koji je odnedavno zauzeo vrlo važno mjesto u fiksnoj protetici je i cirkonij-dioksid. Naime, lepi zubi nisu samo reklamni slogan, nego čoveku pružaju kvalitetniji život. U želji da imaju zube koji se izgledom nimalo ili jedva razlikuju od prirodnih, pacijenti traže bezmetalne restauracije. Za razliku od metalne strukture kostura, cirkondioksid pokazuje belu boju, koja se može iskoristiti za harmoničnu igru boja već pri nanošenju keramike.
Što se tiče biokompatibilnosti cirkonijum dioksida, ona je slična titanovoj, a zahvaljujući odličnim mehaničkim svojstvima, velikim vrednostima čvrstoće, tvrdoće i lomne žilavosti, te impresivnoj estetici, njegova je primena u stomatološkoj protetici sve češća. Koristi se za izradu prednjih i bočnih zuba.
Za oba materijala, titan i cirkon, od svog stomatologa možete dobiti i sertifikat o biološkoj kompatabilnosti. Strogo su testirana na biološku podnošljivost s obzirom na citotoksičnost, nadraživanje, senzibilizaciju, akutnu sistemsku toksičnost, hemokompatibilnost i genotoksičnost. Vrhunski rezultati testova omogućili su sertificiranje materijala najzahtevnijim normama.Individualno prilagođen terapijski plan
Svaki stomatolog pre svega misli na zdravlje i interes svog pacijenta, pa se zato pre izrade bilo kakve zubne nadoknade izrađuje odgovarajući plan terapije. S funkcionalnog i estetskog aspekta, različiti zubi i žvačno područje, oralna situacija, pa čak i lične sklonosti pacijenta moraju se uzeti u obzir, tako da je za njega uvek najbolje rešenje individualan pristup.
Plan terapije jedinstven je za svakog i rezultat je specifične dijagnoze postavljene na osnovi informacija dobivenih anamnezom i kliničkim pregledom. Dobro ga je podeliti u nekoliko faza radi lakšeg kliničkog vrednovanja celoga terapijskog postupka i postignutih rezultata, ali i financijskog i socijalnog aspekta. Naime, najčešće postoji nekoliko mogućnosti provedbe terapije, a uloga terapeuta je da izabere najbolju opciju, individualno prilagođenu pacijentu.

Ne treba zaboraviti...
Kompletni i zdravi zubi osiguravaju da vilični zglob i žvaćni mišići ostanu zdravi, jer svaka praznina i loša zubna nadoknada uzrokuju postepene promene promjene - zubno meso se povlači, zubi se naginju, okreću i menjaju položaj sve do nastanka trajne štete koja kulminira bolovima u zglobu.
Briga o zubima nije samo estetska, nego i briga za zdravlje uopšteno. Tako, na primer, zbog gubitka pojedinih zuba, naručito kutnjaka, čija je funkcija žvakanje, vrlo brzo se mogu javiti problemi sa želucem i sistemom za varenje jer se guta slabo prožvakana hrana. Zato slobodno možemo reći da zubna nadoknada znači i kvalitetniji život. A kvalitetana zubna nadoknada, napravljena od kvalitetnog materijala i u pravo vreme, dakle dok još nema znatnog pomeranja zuba, znači i mnogo više. Ako ste već izgubili jedan ili više zuba, na vreme se posavetujte sa svojim stomatologom o najprikladnijoj opciji zubne nadoknade. To trebate učiniti već sada, a ne čekati da se pojave problemi.<<Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017