Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Ekstrakcija neizniklih zubaVađenje nepotpuno izniklih zuba


Veoma česta pojava posebno u današnje vreme je potpuna ili delimična nemogućnost nicanja zuba, najčešće umnjaka, zuba koji se poslednji pojavljuju u ustima (između 18-25 godine zivota). Razlozi za to su nesrazmerna veličina zuba i vilica (nedostatak prostora) ili nepravilan položaj klice umnjaka te nemogućnost njegovog izbijanja zbog nepovoljnog pravca nicanja. Terapija se sastoji u hirurškom vađenju delimično ili potpuno neizniklih zuba –to je hirurška metoda koja se rutinski obavlja .Najčešće vrste impakcija zuba koje se sreću kod pacijenata su::
- vertikalna, horizontalna i angularna u zavisnosti od položaja neiznikolog zuba.


Posledice ovakvih stanja su:bolovi unutar kosti, razvoj koštanih infekcija i mogućnost oštećenja korena susednog zuba, posebno kod horizontalnog i angularnog tipa impakcije. Samo na osnovu rendgenskog snimka moguće je odrediti o kojoj vrsti impakcije se radi.Impakcija može biti i delimična kada se samo deo zubne krunice nalazi u ustima a ostatak je prekriven desnima. U tom slučaju postoji prostor između krunice i zubnog mesa u kom se zadržava hrana, što dovodi do infekcije i ima za posledicu pojavu bolova, otoka i nemogućnost potpunog otvaranja usta.


Postupak vađenja neizniklog zuba:


1. određivanje položaja neizniklog zuba:
2. odizanje mekog tkiva:
3. uklanjanje kosti radi pristupanja krunici zuba:
4. vađenje zuba u celini ili deo po deo:
5. zašivanje rane


Indikacije


Ova procedura je neophodna samo u slučaju kada vam vaš umnjak stvara probleme ili vaš lekar proceni da će se oni javiti u budućnosti.Preventivnu ekstrakciju treba izvršiti kada postoje ortodontski razlozi ili u slučaju očite pretnje za drugi molar. Nije preporučljivo raditi u akutnoj fazi (kada postoji otok ).


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017