Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Šta je inlay ,onlay i overlayNajsavremenije vrste zubnih nadoknada


Inlay je jednokomadni intrakoronarni protetski rad izrađen od metala, keramike ili sintetskog materijala. Prema mestu i površini koju zauzimaju u i na zubu razlikujemo dva osnovna oblika: inlay i onlay/overlay.


Inlay se smešta u kliničkoj kruni zuba nadoknađujući okluzalni i cervikalni ili proksimalni deo zuba. Onlay je razvijen iz inlaya, izrađuje se od istih materijala, a razlikuje se u tome što osim intrakoronarnog dela nadoknađuje i deo grizne površine s jednom ili više strana, pa je prostorno i površinski veći od inlaya. Postoji i treća vrsta keramičkog ispuna koji se razvio iz inlaya. Overlay se izrađuje iz istog materijala kao inlay i onlay, a od njih se razlikuje po tome što, uz intrakoronarni deo, nadoknađuje sve strane . Prednosti inlaya nad konvencionalnom krunicom su funkcijske i parodontoprofilaktičke.Funkcijska prednost se sastoji u tome da se izradom inlaya na jednom od nosača mosta isti može namestiti i u disparalelnim uslovima. Parodontoprofilaksa se postiže smeštajem inlaya/onlaya u kliničkoj kruni zuba koju delimično nadoknađuje, pa pričvrsni aparat zuba ne dolazi s njima u kontakt. Inlay može biti u sastavu mostova kratkih raspona pa se primerice gubitak jednog zuba u frontalnom ili lateralnom području vilice može nadoknaditi međučlanom koji se učvrćuje na bočne zube inlayima. Kompozitni, ceromerni i keramički inlayi nazivaju se estetskim inlayima.


Prednosti i mane


Prednosti dentalne keramike i kompozitnih materijala u izradi inlaya i onlaya su odlična estetika, termička nevodljivost i lakše adhezivno vezivanje sa zubnim tkivima, dok su nedostaci krutost i relativna abrazivnost kompozita, te tvrdoća keramike .


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017