Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Kako nastaje karijes?Karijes - progresivno uništavanje zuba


Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze u dentalnom (zubnom) plaku. Zubni plak je lepljiva materija koja sadrži bakterije, a nalazi se na površini zuba. Bakterije plaka vrše fermentaciju šecera pri čemu se stvara kiselina i smanjuje se pH u ustima. Nastala kiselina rastvara minerale iz gleđi i dolazi do demineralizacije.


Kiselina koja je nastala delovanjem bakterija može biti neutralizovana pljuvačkom. Neutralizacija uzrokuje porast pH vrednosti u ustima i " povratak " rastvorenog kalcijuma i fosfora nazad u gleđ i dolazi do remineralizacije. Karijes se u stvari razvija u periodu kada je proces demineralizacije jači od procesa remineralizacije.


Lokalizacija


Prema lokalizaciji u odnosu na blizinu pulpe (nerv i krvni sudovi) karijes može biti površinski koji zahvata gleđ, srednji koji zahvata pored gleđi i dentin i duboki koji se maksimalno približava pulpi.


Terapija


U terapiji karijesa defekti zuba mogu se nadoknaditi konzervativno različitim vrstama ispuna, i to: amalgamskim ispunima, takozvanim sivim plombama i savremenim kompozitnim ispunima to jest belim plombama, koje pored funkcionalnog zadovoljavaju i estetski momenat.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017