Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Krunice i mostoviNajčešće fiksne zubne nadoknade


Ukoliko imate zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u zubnom nizu, vama je neophodno nadomestiti izgubljene zubne krunice tj. zube pomoću fiksnih protetskih nadoknada.

Krunice


Zubne krunice - poznate su i kao navlake, nadoknađuju oštećeno krunično zubno tkivo i u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba. Izrada krunica je indikovana u sledećim slucajevima:
- prelom zubne krune
- zubi sa velikim karioznim defektima koji se ne mogu popraviti plombiranjem
- zubi koje je neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca
- zubi sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika.


Materijali


Krunice mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike. Prave se na osnovu uzetog individualnog otiska prebrušenih zuba u zubotehničkoj labolatoriji nakon čega se privremeno cementiraju i tada se pruža mogućnost pacijentu da zahteva eventualne korekcije (promena boje, oblika, veličine). Posle određenog perioda adaptacije, krunice se definitivno cementiraju.Procedura izrade krunica podrazumeva:
- brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska
- izradu krunice u laboratoriji
- probu krunice u ustima i eventualne korekcije
- privremeno cementiranje (period adaptacije )
- definitivno cementiranje zubne krune.
Vek trajanja laboratorijski izrađene zubne nadoknade najčešće je 8-10 godina, a može da traje i duže uz redovno i pravilno održavanje oralne higijene.


Mosotovi


Zubni mostovi- most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice. Gubitkom zuba dolazi do promena na kosti u smislu njenog smanjenja kao i promena na zubima koji okružuju bezubi predeo. Zubi imaju tendenciju pomeranja i naginjanja ka bezubom polju a prisutno je i propadanja kosti oko ovih zuba te oni postaju osetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slucajevima dolazi i do njihovog gubitka i ozbiljnog narušavanja oralnog zdravlja, oblika lica, lepote osmeha i kvaliteta žvakanja. Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Takođe onemogućava gubitak vertikalne dimenzije ( sprecava da brada ide pod nos i pojavu bora na uglovima usana ). Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se laboratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na predhodno prebrušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosaci. Faktori koji moraju biti zadovoljeni su: dobro stanje desni, kosti i dobra oralna higijena...


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017