Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Parcijalne pločaste protezeNajčešće protetske nadoknade


Jedna od najčešće korišćenih protetskih nadoknada među našom populacijom jeste parcijalna proteza. Šta je zapravo parcijalna proteza? To je zubna proteza koja nadoknađuje jedan ili više (ali ne sve) izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i viličnu kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i njihovu okolinu.


Sve proteze se izrađuju kao mobilne, sto znači da se mogu i moraju vaditi iz usta prvenstveno radi pravilnog održavanja oralne higijene.


Koje sve vrste parcijalnih proteza postoje?


Najstarije i najduže korišćene su svakako parcijalne pločaste proteze. Njima se nadoknađuju izgubljeni zubi i potrosena vilična kost, i tako se ponovo uspostavljaju normalni odnosi između gornje i donje vilice, kao i normalna funkcija zuba i usta. Sastoji se od tri osnovna dela: prvi je deo koji naleze na vilicnu kost i nadoknađuje njen izgubljen deo a izrađuje se od akrilata; zatim veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat; i na kraju deo koji vezuje protezu za preostale prirodne zube sto su žičane kukice


Zasto i kada se izrađuju ove proteze?


Sve vrste parcijalnih proteza pa tako i ova, prevashodno se rade kada iz bilo kog razloga nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu tj. most (nema dovoljno zuba u vilici-terminalna bezubost, zubi su parodontopaticni a kost resorbovana, finansijski razlozi…). Takođe se izrađuju da bi se sprečio poremećaj polozaja zuba u zubnom nizu koji teže da se naginju odnosno isplivavaju prema bezubim predelima, zatim da bi se sprečila promena odnosa u položaju donje vilice prema gornjoj i tako očuvala funkcija viličnog zgloba jer zbog poremećene visine zagrizaja dolazi do pojave bolova i drugih smetnji u zglobu, da bi se zaštitila meka i koštana tkiva bezubih delova, kao i da bi se očuvao izvorni izgled lica i tako sprecili mogući psihički poremećaji koji bi nastali zbog gubitka zuba
Pored svih ovih povoljnih efekata koji se mogu ostvariti pločastim parcijalnim protezama, mora se naglasiti da njihova izrada nosi u sebi i određene rizike, te se u savremenoj stomatologiji one smatraju samo privremenim rešenjem koje se koriste dok se ne steknu uslovi za izradu boljih i kvalitetnijih protetskih nadoknada.
Naime, pločasta proteza nije u stanju ravnomerno da prenosi sile zvakanja te tako ostecuje preostale prirodne zube i kost vilica skraćujući njihov vek trajanja. Isto tako ima vrlo skromne mogućnosti za borbu protiv sila koje teze da izvrću ili horizontalno pomeraju protezu sto je čini nedovoljno stabilnom. Žičane kukice za kratko vreme oštećuju prirodne zube na koje se naslanjaju izazivajuci prvo češću pojavu karijesa, a stalnim kretanjem po zubu dovode i do povlačenja desni i pojave parodontopatije. Po dimenzijama je mnogo veća i deblja u odnosu na druge vrste parcijalnih proteza tako da je i period navikavanja pacijenta na nošenje proteze duži i teži, a ni estetki kriterijumi nisu u potpunosti zadovoljeni.
Zbog svega ovoga u stomatološkoj protetici mnogo značajnije mesto zauzimaju fiksne nadoknade (keramicke krunice i mostovi), zatim parcijalna skeletirana proteza koja ima u osnovi metalni skelet, i tzv. Valplast proteza izrađena od termoplasticnog najlona, koja ima izuzetne ne samo fizicke i funkcionalne vec i estetske osobine.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017