Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

ParodontopatijaBolest potpornih tkiva


Parodontopatija (u narodu poznatija kao parodontoza) je bolest koja zahvata i razara sva potporna tkiva zuba (desni, cement, periodontalni ligament i alveolarna kost) dovodeci do njihovog klacenja i ispadanja. Glavni uzročni faktor za nastanak parodontopatije je zubni plak (meke naslage na zubima u kojima kolonije bakterija svojim enzimima i toksinima oštecuju potporna tkiva zuba), ali za nastanak su odgovorni i mnogi drugi dodatni faktori: čvrste zubne naslage (kamenac i konkrementi), neadkvatno uradjeni ispuni i protetske nadoknade, traumatski kontakti, karijes, ostaci hrane, nepravilnost gradje petpornih tkiva. Značajne su i neke opšte bolesti (diabetes) kao i genetska predispozicija. Danas je parodontopatija, pored karijesa najcešće oboljenje kod ljudi, a tome je svakako doprineo i nacin ishrane savremenog coveka (upotreba kašaste, meke i neabrazivne hrane). Statistika pokazuje da je zahvaćenost populacije parodontopatijom enormno velika, s tim što je taj procenat utoliko veci ukoliko se radi o starijoj populaciji. Obzirom na rasprostranjenost kao i na posledice koje ostavlja (gubitak zuba) parodontopatija je tema istraživanja mnogih stručnjaka koja imaju za cilj da se njen nastanak spreči i zaustavi njeno napredovanje.

Manifestacije


Parodontopatija se ispoljava krvarenjem i upalom desni, prisustvom zubnog kamenca i konkremenata, neprijatnim zadahom, prisustvom parodontalnih džepova, povlačenjem desni i ogolicavanjem vratova i korenova zuba, pomeranjem zuba, a u završnoj fazi klacenjem i ispadanjem zuba. Tok bolesti je najčešce spor sa periodima pogoršanja i poboljšanja, mada može biti i brz i da dovede do gubitka zuba za kratak vremenski period. Lokalizacija može biti ogranicena na neke zube ili na sve zube. Lečenje parodontopatije je kompleksno i dugotrajno. Uspeh zavisi od motivacije pacijenta i njegove spremnosti na saradnju. Preduslov uspešnog lečenja je uspostavljenje adekvatne oralne higijene, a to ponekad znači drastično menjanje higijenskih navika pacijenta (tehnika pranja zuba, upotreba konca i rastvora za ispiranje usta). Znacaj oralne higijene je ogroman jer se njom eliminiše glevni uzročni faktor a to je zubni plak. Bez adekvatne oralne higijene nema uspešnog lečenja parodontopatije! Plan lečenja zavisi od težine stanja na potpornom aparatu zuba i podrazumeva lecenje komplikacija, uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, zamenu neodgovarajucih ispuna i protetskih radova, sanaciju usne duplje, kiretažu parodontalnih džepova, tuširanje, balansiranje zagrižaja, upotrebu antibiotika, hiruške intervencije, fizikalne procedure itd.Fizikalne metode su našle primenu i u kompleksnoj terapiji parodontopatije jer su vrlo jednostavne za primenu, bezbolne i daju dobre terapijske rezultate naročito kod početnih formi parodontopatija. One pružaju značajan učinak i dopunu celokupnom lečenju.


Hirurško lečenje parodontopatije


Jedna od najznacajnijih uloga oralne hirurgije je i u lečenju parodontopatije. Uz uklanjanje procesa koji uzrokuju parodontopatiju i čišćenje džepova u odredjenim slučajevima možemo vrlo uspešno nadoknaditi koštane defekte koštanim implantima (auto transplantatom ili veštačkim materijalima i njihovom kombinacijom).
<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017