Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Prva poseta deteta stomatologu 1.deoPovedite svoje trogodišnje dete na kontrolni pregled, kada i Vi dolazite na pregled.


Najavite detetu pregled i izostavite napomene poput: ne trebaš se ništa bojati, sve će biti u redu, budi dobar, itd.
- Naučite svoje dete od malena da je poseta stomatologu svakih šest meseci sasvim prirodna.
- Ne govorite u prisustvu deteta o bolovima i neugodnim stvarima.
- Ne trebate detetu pokazivati svoju hrabrost, time što će te da sednete na zubarsku stolicu.
- Vašu indiferentnost detetu pokazujte delom, a ne rečima.
- Stomatolog treba Vašem detetu da postane prijatelj i dete treba da ima poverenja u njega.

Doba smene zuba


Zubi šestogodišnjeg deteta: Prvi trajni kutnjak, šestica niče iza zadnjeg mlečnog kutnjaka. To je najvažniji zub u vilici. Ima ih četiri.
Između šeste i devete godine, osim nicanja prvog trajnog kutnjaka nastaje i smena sekutića. Događa se, da trajni sekutići niknu iza mlečnih, dok mlečni nisu ispali.
Između 9 i 12 godina niču očnjak i pretkutnjak. Rastom trajnog zuba koren mlečnog zuba se troši (resorbuje) i nestaje. Ponekad mlečni zub može i da ostane u vilici.


PAŽNJA MAME, VREME JE ZA ZALIVANJE FISURA, ŠTA JE TO?


Istraživanja su pokazala, da se uprkos fluorisanju zbog posebne građe žvaćnih površina kutnjaka u njima razvija karijes. Stoga se u skladu s procenom stomatologa, obavlja tzv. zalivanje fisura tj. zalivanje žlebova na žvaćnim površinama kutnjaka, posebnim za to primerenim materijalom. Zahvaljujući velikim naporima stomatologa i prevenciji danas deca imaju upola manje oštećenih zube nego njihovi roditelji.
Postupak je bezbolan; nakon što se očisti zub, u fisure trajnih šestica, nalije se poseban materijal i sve to traje nekoliko minuta.
Mislite li da smo time riješil problem? NE. Zub nema samo jednu površinu, ima ih pet. Mi smo zaštitili samo jednu površinu, ali zub treba i dalje dobro i redovno čistiti.


Treba li vaditi mlečne zube i kada?


Mlečni zubi se vade samo ako nema mesta za nicanje trajnih zuba. U većini slučajeva, mlečni zubi će ispasti sami od sebe. Često stalni zubi, niču iza mlečnih. U toku nicanja i smene zuba, mogu nastati razni poremećaji u položaju zuba, stoga valja budno paziti na tok i smenu zuba, kako bi se na vreme moglo intervenisati terapijom.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017