Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Trudnoća i oralno zdravljeUputstva za negu i lečenje zuba u trudnoći


Poznato je da zbog povećanog delovanja hormona u trudnoći postoji povećana sklonost upalama desni. One su lagano natečene i vrlo osetljive. Ako pritom postoji nedovoljna nega usne šupljine, plak će se zalepiti za zub i stvara će se naslage, koje su odlična podloga za bakterije. Pogrešno je mišljenje, kako svakom trudnoćom, žena nužno gubi jedan zub. Takođe je pogrešno u trudnoći izbegavati posete stomatologu. Pojačana kiselost pljuvačke u trudnoći, uzrokovana ponekad i čestim povraćanjem i promenom ishrane, samo je jedan od mnogih faktora koji pogoduju nastanku karijesa. Kako bi se sprečila ta opasnost od nastanka karijesa, potrebno je upozoriti buduće majke, na nužnost ispravne oralne higijene i obavezno otklanjanje zubnog plaka sa zuba. Pored četkice i paste, potrebno je upotrebiti i zubni konac, te po potrebi i tuš za usta. Na početku trudnoće potrebno je odstraniti zubni kamenac i sanirati zubalo. Jedna poseta stomatologu u prva tri meseca trudnoće daće Vam stoga sigurnost i osećaj da su Vam zubi i desni zdrave.

Ishrana u trudnoći


Opšte je poznato, da konzumiranje šećera ima posledicu stvaranja karijesa. Stoga vodite računa da ne uzimate šečer između obroka. Tokom trudnoće plod dobija sve što je potrebno za razvoj. Zato je neophodna zdrava i raznovrsna ishrana, sa dodatnom količinom i srazmerom belančevina, ugljenih hidrata, masti, kalcijuma, gvožđa, fosfora i dr. Nedostatak pojedinih elemenata kao I jednolična ishrana može uzrokovati poremećaje mineralizacije mlečnih zuba.


Povraćanje u trudnoći


Kiselost u usnoj šupljini koja nastaje nakon povraćanja treba isprati vodom, jer ona nagriza zubnu gleđ.


Kontrolni pregledi


Potrebno je uputiti trudnicu, na efikasnu i pravilnu negu zuba i zaštitu tabletama fluora (1 mg/dnevno tokom trudnoće). Ako zbog bolesti trudnica treba da uzima antibiotik, potrebno je ukazati na štetnost antibiotika iz grupe tetraciklina; oni uzrokuju trajnu pigmentaciju zuba. Uvek se posavetujte s lekarom u vezi uzimanja svih lekova, pa tako i fluora.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017