Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Valplast i vironit protezeTrajne zubne nadoknade


Već smo ranije govorili o tome da su parcijalne pločaste proteze, kao jedna od često korišćenih vrsta parcijalnih proteza, veoma loše iz mnogih razloga. Na prvom mestu jer nisu dovoljno stabilne, zatim jer ne prenose ravnomerno pritisak koji se stvara prilikom žvakanja te tako brže oštećuju preostale zube i viličnu kost, kao i zbog toga što zahvaljujući prisustvu žičanih kukica dovode do brže pojave karijesa, povlačenja desni i parodontopatije, a na kraju ne zadovoljavaju ni estetske kriterijume.
Zbog svega ovog, danas se u stomatološkoj protetici pločaste proteze smatraju samo privremenim rešenjem, te se mnogo više koriste druge vrste parcijalnih proteza kao sto su tzv. Valplast proteze i parcijalne skeletirane proteze koje predstavljaju trajne nadoknade za skoro sve tipove krezubosti.

Šta je to Valplast proteza?


Valplast je ustvari materijal tj. termoplastični najlon koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv te se zato koristi za izradu fleksibilnih proteza. On je biokompatibilan što znači da se odlično podnosi u ustima i da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Takođe ovaj materijal ima visok stepen elastičnosti sto znači da je savitljiv u određenoj meri, ali da je pri tome praktično nesalomiv ako se, naravno, pravilno koristi. Jos jedna vazna stvar je i njegova izuzetna estetika koja se postiže zahvaljujuci tome što je svetlo roza boje pa se u potpunosti uklapa u boju prirodnih desni.


Kada se izrađuju ove proteze?


Prakticno uvek kada pacijenu nedostaje vise zuba (ali ne svi) u jednoj vilici a da pri tome iz bilo kog razloga nije moguce uraditi fiksni protetski rad (most) ili ugraditi implantat.


Zbog čega su one bolje od plocastih parcijalnih proteza?


Na prvom mestu zbog svih navedenih osobina ovog materijala moguce je izraditi parcijalnu protezu koja je mnogo tanja od plocaste tako da se neuporedivo bolje prilagođava situaciji u usnoj duplji; bolje naleze na desni i ravnomernije prenosi pritisak zvakanja. Nema zicanih kukica kao plocata proteza pa ne dovodi do povlacenja desni, pojave parodontopatije ili ostecnja preostalih zuba karijesom.Takođe estetski je skoro nevidljiva i ne stvara probleme pri govoru i jelu, tako da se pacijenti veoma brzo i lako navikavaju na njeno prisustvo u ustima.Jos jedna vazna stvar je da ova proteza poseduju dozivotnu garanciju protiv loma ukoliko se upotrebljavaju u skladu sa uputstvima!Pored Valplast proteze veoma cesto se koristi i parcijalna skeletirana proteza.To je maksimalno redukovana proteza ciju osnovu cini metalni skelet. Nazivaju je jos i Vironit ili Vizil proteza sto u stvari oznacava samo imena legura od kojih se ona moze izrađivati. Ona je tehnoloski mnogo savrsenija i bioloski mnogo prihvatljivija od parcijalne plocaste proteze.

Koje su njene prednosti?

Skeletirana proteza skoro potpuno fizioloski prenosi pritiske zvakanja oslanjajuci se ravnomerno i na desni i na zube, pa tako prakticno cuva preostale prirodne zube i vilicnu kost. Umesto zicanim kukicama za zube se vezuje najcesce livenim kukicama ili nekim drugim tzv.retencionim elementima. Zbog redukcije velicine proteze smanjen je osecaj stranog tela u ustima tako da pacijenti imaju mnogo bolji osecaj ukusa i termickih nadrazaja. Takođe mnogo je lakse i bolje odrzavanje oralne higijene. Smetnji u govoru ima samo kratko vreme po dobijanju proteze, te se pacijenti jednostavno navikavaju na njeno prisustvo. Kao i Valplast proteza i ona se primanjuje kod svih tipova krezubosti koje nije moguce resiti fiksnim protetskim radom ili ugradnjom implantata bilo iz finansijskih ili nekih drugih razloga. Radi se i kada postoje veci i vidljivi kostani defekti na vilicama a da nema mogucnosti za njihovo operativno resavanje pre protetske sanacije, ili kada su preostali zubi parodontopaticni u toj meri da se izrazito klate. Pre izrade ove proteze neophodno je da preostali zubi budu dobro pripremljeni da bi mogli da prihvate livene kukice ili neke druge elemente kojima se proteza vezuje za njih. Tih tzv. retencionih elemenata ima vise vrsta (klizaci, precke, dugmicasta sidra, reze, zglobovi, dvostruke krune…), a koji ce se primeniti zavisi od datog slucaja. Ono sto je zajednicko za sve njih jeste da obezbeđuju idealno naleganje proteze i pravilan prenos sila zvakanja i na desni i na zube a da pri tome, za razliku od zicanih kukica kod plocaste proteze, ne ostecuju preostale zube. Na ovaj nacin obezbeđuju odlicnu funkciju proteze, a pri tome se ne vide pa tako zadovoljavaju i estetske kriterijume. Pravilnom izradom ovih vrsta parcijalnih proteza i nadoknadom izgubljenih zuba postize se rehabilitacija funkcije zvakanja, govora i gutanja kao i estetska rehabilitacija, zatim ocuvanje preostalih zuba i njihovih potpornih tkiva, ali i sprecavanje poremecaja međuvilicnih odnosa a time i ocuvanje funkcije vilicnog zgloba.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017