Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Oralno zdravlje - 1. deoKa zdravom osmehu krenite od razmene informacija


Vaše oralno zdravlje je bitan deo vašeg opšteg zdravlja. Istraživanja pokazuju da mogu postojati veze između bolesti lokalizovanih u usnoj duplji i ostalih zdravstvenih problema kao sto su bolesti srca, očne bolesti, prevremeni porođaj trudnica kao i podhranjenost novorođenčeta.U usnoj duplji mogu postojati prikrivene pretnje vašem oralnom zdravlju kao što su oboljenja desni, zubni kvar na korenu zuba i drugim slabije vidljivim i dostupnim mestima na zubnoj površini, infekcije, i kancer mekog tkiva usne duplje. Ukoliko se ne sprovodi redovna kontrola ove pretnje mogu dovesti do izuzetno bolnih stanja, gubitka zuba i ozbiljnih zdravstvenih implikacija. Samo Vaš stomatolog poseduje znanja, veštine i obučenost da otkrije i zbrine sve vaše potrebe u vezi oralnog zdravlja.:
- Ka zdravom osmehu krenite od razmene informacija:
- Pregled
- Da li je meni potreban stomatološki pregled?
- Delovi stomatološkog pregleda
- Šta bi bio moj zadatak?
- Planirajte vaše stomatološke izdatke

Ka zdravom osmehu krenite od razmene informacija


Kada je reč o zbrinjavanju vaših zuba, vi i vaš stomatolog imate isti cilj i to da vaši zubi i desni budu zdravi koliko je god to moguće. Na ovom zadatku ste partneri i stoga je potrebno da redovno komunicirate u vezi vašeg oralnog zdravlja, plana i rasporeda zbrinjavanja u skladu sa vašim potrebama. Ključna uloga je na vama time što ćete: imati redovne stomatološke preglede, dnevno čistiti zube četkicom i koncem, izbegavati pušenje, obaveštavati svog stomatologa o trenutnom opštem zdravstvenom stanju, pričati sa njim o mogućnostima za zbrinjavanje, kao i o svakom stomatološkom problemu koji može da vam se pojavi. Zapamtite, samo stomatolog može da vam pruži sve informacije i usluge koje su potrebne da biste održali vaše zube i desni zdravim za život. Naravno, vi imate svoju bitnu ulogu u ovome.Budite partner u zdravlju vaših usta i zuba. Redovno posećujte svog stomatologa.


Pregled


Regularan stomatološki pregled na svakih šest meseci je najbolji način da se uverite da su vaše desni i zubi zdravi. Šestomesečnim pregledom omogućićete vašem stomatologu da dijagnostikuje bilo koji problem kao i da preuzme preventivne mere koje bi sprečile njegov razvoj.Vaš stomatolog je obučen da uoči bilo koju neuobičajenu pojavu u vašim ustima, ždrelu ili na vratu, uključujući oralne manifestacije raznih bolesti, maligne procese, zapaljenja, rane faze bolesti desni, oštećene plombe, kao i karijes. Stomatolog poznaje sve mogućnosti za tretman vašeg bolesnog stanja i može vam pomoći da na osnovu svih iznetih informacija donesete odluku o načinu vašeg stomatološkog zbrinjavanja. Veoma je važna i vaša uloga u prevenciji brojnih stomatoloških problema koji su vezani i javljaju se sa starenjem.Pravilno perite zube četkicom i koristite konac, redovno posećujte vašeg stomatologa radi stručnog čišćenja zuba, pregleda i neophodnog tretmana, kao i da ga upoznate o opštem zdravstvenom stanju i novim lekovima koje ste počeli da uzimate.


Da li je meni potreban stomatološki pregled?


Da, svakome je potreban redovan preventivni stomatološki pregled. Čak i ukoliko ste redovni u četkanju vaših zuba i korišćenju konca, vaši zubi i desni iziskuju negu od strane stručnog stomatološkog osoblja. Pregledi su podjednako važni ukoliko nosite proteze, imate implantate, ili uzimate lekove koji na bilo koji način utiču na stanje vaših usta, kao što je izazivanje osećaja suvoće usta ili otečenosti desni.Cilj je otkriti male probleme na samom nastanku. Za mnoge ljude ovo znači odlazak na pregled na svakih šest meseci. Vaš stomatolog neka vam preporuči kojom frekvencijom ćete odlaziti na pregled i to u zavisnosti od toga koliko ste posvećeni održavanju vaših zuba i desni, problema koji su zatečeni i terapije koju treba sprovesti, koliko brzo se kamenac taloži na vašim zubima itd.Bez obzira koliko pažnje polažete na vaše zube ili sami pokušavate da uočite neke promene na zubnom ili mekom tkivu usne duplje, brojna su stanja koja samo stomatolog može da otkrije. Mnoge od njih će otkriti pregledom, neke i u ranoj fazi. Neke od promena vaš stomatolog će sam zbrinuti, a za neke će vas uputiti kod drugih specijalista.:
Deset stomatoloških problema koje može uočiti vaš stomatolog, a vi ne::
:
1.Oštećenje plombe, krunice i ostalih nadoknada:
2. Kvar na korenu zuba, prekriven otečenim desnima:
3.Periodontalni džepovi izazvani bolestima desni:
4.Novonastali zubni kvar ispod ruba desni:
5.Oštećenja zubnog tkiva oko ili ispod postojećih ispuna:
6. Naprsline zubnog tkiva:
7.Impaktirane umnjake.:
8.Rane znake oboljenja desni:
9.Rane znake oralnih tumora/kancera:
10. Znake drugih oboljenja koje mogu uticati na opšte zdravstveno stanje.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017