Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Oralno zdravlje - 2. deoDelovi stomatološkog pregleda


Mnoge promene stomatolog može otkriti prilikom pregleda, pri čemu je obučen da ih identifikuje u ranoj fazi i često je u stanju da ih reši na licu mesta.Pregled se može sastojati iz nekog od ili svih dalje navedenih koraka::
1.Upoznavanje sa stomatološkom i opštom medicinskom istorijom klijenta:
Stomatolog će vas pitati o postojanju bilo kod stomatološkog ili opšteg zdravstvenog problema (npr. promene na zubima, osetljivost zuba, alergije, zdravstvena stanja).:
2.Ispitivanje i tretman:
3.Čišćenje:


Čišćenje čini da vaši zubi i ispuni budu glatki čime je teže da se plak (nevidljivi sloj bakterija koji se formira na zubima svakog dana) nataloži na tim površinama. Plak je providan i lepljiv. Formira se na zubima svakog dana. Ukoliko se ostavi na zubima, on se stvrdnjava i prelazi u kamenac. Jedini način da se oslobodite kamenca jeste čišćenje. On se nemože ukloniti pranjem zuba četkicom. Neuklonjen kamenac pomoći će nastanku oboljenja desni. Čišćenje takođe uklanja i neke mrlje i pigmentacije tako da vaši zubi izgledaju lepše:
Profesionalno čišćenje je važno jer je to jedini način da se ukloni kamenac sa zuba. Ukoliko se on nebi uklonio to bi dovelo do oboljenja desni, propadanja potpornog tkiva i kasnijeg gubitka zuba. Čišćenjem od strane stomatologa sprečavate da se sve ovo desi.:
4.Tretman fluoridima:
Tokom pregleda, a nakom temeljnog čišćenja zuba, stomatolog može na njih aplicirati fluoridni preparat. On može biti u obliku gela, pene ili rastvora. Fluoridi pomažu da se prevenira nastanak karijesa, da se zaustavi najranija faza nastalog zubnog kvara, kao i da uspori razmnožavanje bakterija u vašim ustima. O potrebi za primenom fluorida posavetovaće vas vaš stomatolog.:
5. Savet :
U zavisnosti od nalaza prilikom vašeg pregleda stomatolog će vam dati savet o mogućim načinima za saniranje i poboljšanje postojećeg stanja ili o tome kako vaši zubi i na dalje da ostanu lepi i negovani.


Šta bi bio moj zadatak?


Da obavestite svog stomatologa o bilo kojoj promeni vašeg opšteg zdravstvenog stanja, lekovima koje uzimate, ili ukoliko ste promenili vrstu leka u periodu između dve posete. Pričajte sa stomatologom o bilo kom stomatološkom problemu ili dilemi koju imate. Obavestite ga ukoliko imate određene stresne faktore u životu, jer stres takođe može uzrokovati promene u vašim ustima.


Planirajte vaše stomatološke izdatke


Kao što održavanje kuće ili automobila košta, tako isto košta i održavanje vaših zuba i desni.Vaše oralno zdravlje u velikoj meri utiče na vaše opšte zdravlje i na to da se osećate dobro i zadovoljno. Vaši stomatološki izdaci mogu biti unapred planirani ili slučajni i neplanski. Možete izabrati da potrošite novac na prevenciju, što je daleko bolja investicija, ili možete zanemariti vaše oralno zdravlje i platiti znatno više para za terapiju nastalih stomatoloških problema, koji će se sigurno vremenom pojaviti. Izbor je na vama! Redovno održavanje oralne higijene u kućnim uslovima uz upotrebu četkice za zube i konca, u kombinaciji sa periodičnim pregledima od strane stomatologa i profesionalnim čišćenjem, koštaće vas znatno manje nego terapija mogućih problema do kojih bi došlo vašim nemarom i nebrigom.Planirajte vaše stomatološke izdatke pametno i posećujte svog stomatologa redovno.


<< Nazad
Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017