Skip Navigation Links
Uvod
Novosti
Prodaja
Prodavnica
Stručni članci
Članci
SoftverExpand Softver
UslugeExpand Usluge
Oprema
Materijali
Ordinacije
Stomatolog
Zanimljivosti
Forum
Kontakt
Linkovi
O nama

Novosti


 

Fiskalne kase u ordinaciji


 

Postoje dve vrste fiskalnih uređaja:

1. Fiskalne kase

2. Fiskalni štampači.

Fiskalni štampači su standardno skuplji, dugotrajniji i namenjini su za integraciju sa informacionim sistemima koje već koristite za vođenje Vaše prakse. Jedan deo fiskalnih kasa može da radi i u režimu fiskalnog štampača, što Vam omogućuje najveću fleksibilnost za organizaciju posla u Vašoj praksi, po najnižoj mogućoj ceni.

Naša trenutna preporuka je da kupite fiskalnu kasu koja može da radi i kao fiskalni štampač i uz koju ide link program koji sa računara šalje komande fiskalnoj kasi. Najisplativija varijanta trenutno je iskoristiti, neku akcijsku ponudu firmi koje prodaju fiskalne uređaje.

Treba voditi računa da u paketu ponude bude sve što je potrebno da bi ste ispunili Vašu zakonsku obavezu (fiskalni uređaj, ugovor o održavanju i servisiranju fiskalnog uređaja, gprs terminal sa karticom i ugovor sa Telekomom, proces fiskalizacije) odnosno da pre odluke uradite kalkulaciju svih troškova ovoga procesa sa stanovišta cene i kasnije eksploatacije fiskalnog uređaja.

Nakon što ste se odlučili i kupili fiskalni uređaj sa gprs terminalom, potpisali potrebne ugovore, završili proces fiskalizacije u ovlašćenom servisu i doneli uređaj u Vašu praksu opisaćemo ukratko dva načina kako možete raditi sa fiskalnim uređajem.

Prvi način (Samostalni rad sa fiskalnim uređajem) je mnogo teži, komplikovaniji i vremenski zahtevniji.

Drugi način (Integrisani rad sa fiskalnim uređajem) je mnogo lakši, jednostavniji i zahteva mnogo manji utrošak vremena.

1. Samostalan rad sa fiskalnom kasom:

a) Punjenje fiskalnog uređaja: Pre evidentiranja bilo koga prometa (odnosno izdavanja bilo koga fiskalnog računa) potrebno je da fiskalnu kasu napunite sa detaljima svih usluga koje pružate: naziv usluge, šifra usluge, cena usluge, poreska stopa koja važi za uslugu. Ovo može da se uradi na dva načina: Direktnim unosima preko tastature fiskalne kase ili preko programa na računaru, ukoliko kasa ima mogućnost da se poveže sa računarom i imate program na računaru preko koga možete da unosite i menjate detalje usluga koje pružate. Ovu proceduru radite samo jednom u životnom ciklusu fiskalne kase, a kasnije tokom eksploatacije samo ukoliko menjate cene, dodajete nove usluge ili  ukoliko dodje do promene poreskih stopa.

b) Evidentiranje prometa:  Evidentiranje prometa se radi tako što preko tastature fiskalne kase birate neke od unetih usluga unosite količine, kreirate i štampate fiskalni račun. Ovo je najčešća procedura u toku eksploatacije fiskalne kase. Budući da se unosi rade preko skromne tastature prateći LCD displeja fiskalne kase ovo je procedura na koju se najviše troši vremena, što je najveća mana ovoga načina rada sa fiskalnim uređajem.

c) Dnevni izveštaji:  Jednom dnevno, recimo posle završetka radnog vremena, na kasi se radi generisanje dnevnog izveštaja Dnevni izveštaj se pohranjuje u tzv. knjigu dnevnih izveštaja, a zajedno sa njim je i kontrolna traka koja treba da se čuva najmanje godinu dana. Ovo se radi pomoću tastature fiskalnog uređaja ili preko programa na računaru, ukoliko kasa ima mogućnost da se poveže sa računarom i imate program na računaru preko koga možete da štampate izveštaje.

2. Integrisani rad sa fiskalnom kasom u režimu fiskalnog štampača ili sa fiskalnim štampačem integrisanim u Vaš informacioni sistem:

a) Punjenje fiskalnog uređaja:  Procedura punjenja fiskalnog uređaja uslugama u većem broju slučajeva nije potrebna budući da se fiskalni uređaj puni detaljima usluga prilikom prvog evidentiranja prometa konkretne usluge. Za manji broj fiskalnih uređaja obezbeđena je sinhronizacija cenovnika koji koristite u informacionom sistemu sa bazom fiskalne kase pritiskom na odgovarajući taster u cenovniku.

b) Evidentiranje prometa: Evidentiranje prometa se radi tako što se usluge, koje ste evidentirali na elektronskom kartonu pacijenta, pritiskom na odgovarajući taster šaljete fiskalnom uređaju putem posredničkog programa i on automatski štampa fiskalni račun. Ova procedura je mnogo brža i jednostavnija u odnosu na istu procedure u varijanti samostalnog rada sa fiskalnim uređajem.

c) Dnevni izveštaji: U zavisnosti od uređaja Identično kao u varijanti samostalnog rada ili pritiskom na odgovarajući taster u funkciji izveštaji.

Za postojeće korisnike naših informacionih sistema cena upgrade na novu verziju i integracija sa fiskalnim uređajem koji omogućava vezu sa računaraom i poseduje posrednički program iznosi 50 bodova.

 

01.10.2020, BEOGRAD
Softver za stomatološke ordinacije, IS Ordinacija verzija 8.4.3 - cloud opcije, integrisano on-line zakazivenje sa google kalendarom, detaljno grafičko planiranje radova, pravljenje plana terapije, nova android aplikacija za slanje poruka, intergracije sa viber platformama za slanje poruka i još mnogo toga...


Prodaja stomatološkog i medicinskog softvera
Nabavite softver za vođenje Vaše ordinacije, klinike, doma zdravlja, bolnice... MS TEAM SOFTWARE SOLUTIONS


09.03.2021 - 13.03.2021 38-i Međunarodni stomatološki sajam u Kelnu (39th IDS - International Dental Show Keln) http://www.ids-cologne.de
39-i Međunarodni stomatološki sajam u Kelnu (39th IDS - International Dental Show - Cologne) https://www.ids-cologne.de


DentalTown - sve vesti iz stomatologije: http://www.dentaltown.com/
DentalTown - elektronsko i štampano izdanje - sve vesti iz stomatologije: http://www.dentaltown.com/


Elektronsko fakturisanje - Osiguranja i RFZO
Elektronsko fakturisanje medicinsko-tehničkih pomagala za RFZO


Kupujte direktno
Internet prodaja - stomatologija


Stomatološka ordinacija, Beograd, Dorćol
Stomatološka ordinacija, Zubar, Beograd, Dorćol


Skip Navigation Links
Copyright Medical Software Team IT Solutions and Services © 2017